Dünya üzerinde hızla biten petrol kaynakları, azalan bu kaynaklar neticesinde mümkün enerji krizleri, fosil yakıtların oluşturduğu çevresel problemler ve daha birçok etkili enerji sektöründe yeni arayışları birlikte getirmiştir. Bahsedilen sorunları çözmek için geri dönüşümlü ve çevreye zararı en az olan alternatif enerji kaynakları araştırılmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda günümüzde elektrikli araçlar sektöre sürülmeye başlanmış hatta birtakım firmalar seri üretime geçmiştir.
Elektrikli Araçların Avantajları
Elektrikli araçlar sessiz çalışma, yüksek verimlilik, ucuz enerji gibi artı yönlerinin yanı sıra uzun sürelerde şarj olma gibi bir eksi yöne sahiptir. Standart fosil yakıtlı bir araba 3-5 dakikalık depo doldurma süresi ile ortalama 700 km yol alabilirken, elektrikli araçlar ise 150 km’lik bir yol için standart şarj süresi 6-8 saat, hızlı şarjda ise en az yarım saate gereksinim duymaktadır. Bu durum da elektrikli otomobil kullanımında genelde şarj istasyonlarına uğramayı gerektirmektedir.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?
Elektrikli araçların yaygınlaşması sonucu mevcut enerji alt yapısında problemlere neden olacaktır. Bu sebeple enerji üretim ve iletim sistemlerinin sınırlarının kademeli olarak artması gerekmektedir.
Altyapı sorunları halledildikten sonra iş yükü büyük şekilde şarj istasyonlarına binecektir. Bu durum da elektrikli araç şarj istasyonlarının belli ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde olmasını gerektirir.
Şarj Üniteleri Tipi Nasıl Değişmektedir?
Şarj üniteleri Avrupa, Amerika ve Japonya gibi farklı bölgelerinde değişiklik gösteriyor. Bu farklardan en önemlisi doğru akım ve alternatif akım şarj türleridir.
Bu tipleri şöyle sıralamak mümkündür;
- Japonya, CHAdeMO standardını benimsemiş olup, arabalara doğru akım (DC) ile arabalara 62.5 kW’a kadar enerji aktarımı yapabiliyor.
- Avrupa’daki IEC 62196 standardı ise 3 fazlı alternatif gerilimdir. 43.5 kW’a kadar enerji aktarımı yapabilir.
- Amerika’da ise SAE J1772 standardıyla 19.2kW’a kadar şarj yapılabilir.
- Elektrikli araba şarj sistemleri bütün parçaları ile bir bütündür ve hepsinin fonksiyonunu yanlış olmadan yerine getirmesi gerekir. Elektrikli araba şarj istasyonunda; ağdan gelen üç faz dağıtım paneline ulaşmaktadır. Bu durumdan şarj ünitelerine kablo ya da BUSBAR sistemiyle aktarılır.
- Sistemden çekilecek enerjiye ve transformatör sığasına göre projedeki ünite miktarı belirlenir. Müşterinin şarj istasyonuna geldiği zaman arabasını fişe takması ve kartını okutması, arabanın şarja başlaması amacı için yeterlidir.
Şarj İstasyonu Süresini Etkileyen Durumlar Nelerdir?
Şarj istasyonunun tek faz ya da üç fazlı olması arabanın şarj süresini direkt etkilemektedir. Tek fazlı sistemde ise şarj süresi altı ila sekiz saat arasındayken, üç fazlı sistemde hızlı şarjla bu süre yarım saate dek düşmekte olup ve depolanan bu enerjiyle yaklaşık yüz elli km yol gidilebiliyor.
Elektrikli araçların şarj sırasında yüksek akım çekilmesi ve şarj sistemindeki elektronik devrelerden ötürü bazı problemler meydana gelmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak amacıyla şarj istasyonları, kanunlarca belirlenen şekilde kompanzasyon ve filtreleme sistemi mevcuttur.
Leave a Reply