An itibariyle otomobil sektörünü neredeyse ele geçiren elektrikli ve hibrit arabalar; enerji krizleri, fosil yakıtlı araçların oluşturduğu çevresel sorunlar ve daha birçok faktör nedeniyle her geçen zaman daha da popüler hale gelmektedir. Çevreye en az zarar veren ve geri dönüşümü olanaklı kılan elektrikli arabalar hakkında çok sorulan sorular arasında “Elektrikli arabalar nasıl şarj edilir?” gelmekte.
Şarj istasyonları, sanılana karşın oldukça fazla ve Türkiye’deki hacimlerini her geçen zaman artırmaya devam etmekte. Kullanıcıların arabalarını şarj ederken bolca zaman geçireceği, geleceğin yeni kahvecileri olarak söylenen bu istasyonlara dair ayrıntıları öğrenmek ve bu eğilime yabancı kalmamak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Elektrikli Şarj İstasyonlarının Diğer Kullanımları
Şarj istasyonlarıyla ilgili en fazla kaygı duyulan konulardan biri ise, bu istasyonların mevcut ağları negatif yönde etkileyip etkilemeyeceğidir. Enerji isteğinde olan bu ani artış nedeniyle meydana gelebilecek aksi durumları önlemek için şarj istasyon kurulumu yapılmadan evvel, istasyonların çevresel kapasite ve yüklenme halleri göz önüne alınıp projelendirilmeli ve yönetmeliklerce belirlenen ölçütlerde kompanzasyon ve filtreleme sistemlerine sahip olunması gerekmektedir.
Arabaların enerji ölçüm verilerine, istasyon yoğunluğuna, müşteri verilerine ulaşmak ve sistemin uzaktan idaresini olanaklı kılan haberleşme gereksinimi yine istasyonlar tarafından yapılmalıdır. Bu işlem, istasyonlarda mevcut olan kablolu ya da kablosuz haberleşme sistemleri vasıtasıyla yapmalıdır. Haberleşme sistemi kullanıcılara fiyatlandırma, bilgilendirme, navigasyonla olası istasyonlara yönlendirme, önceden yer ayırma gibi birçok imkan sağlar ve bu işlemi tamamen mobil olarak yapmalarına imkan tanır.
Elektrikli Araç İstasyonlarında Haberleşme Sistemleri
Şarj istasyonlarının haberleşme gereksinimi; enerji ölçme bilgilerine, istasyon yoğunluğuna, müşteri verilerine ulaşmak ve sistemin uzaktan idaresini sağlamak için lazımdır. Araç şarj istasyonlarına hem üretici şirketin hem de işletici şirketin ulaşması varsayılan bir kullanım metodudur.
Araba şarj istasyonları kablolu ya da kablosuz haberleşme sistemlerine sahip olması gerekir. Kapalı bir otoparkta ethernet sistemi ile iletişim sağlanabilirken, açık bir otoparkta ise kablosuz Wi-Fi sistemleri kullanılabilmektedir. Günümüzde ise şarj istasyonu üreticileri çeşitli iletişim sistemlerini kullanılır.
Bu sistemleri şu şekilde listeleyebiliriz;
- RS-232
- GPRS
- TCP/IP
- Wi-Fi
- RS-485
Şarj istasyonları buradaki gibi ana iletişim sistemlerini kullanır. Daha önceden de belirtildiği gibi Wi-Fi gibi kablosuz iletişim ağları kullanılıyor. Bu ağlar herkesin kullanabileceği ve haberleşme sistemlerinin daha iyi bütünleşmiş olacak.
Elektrikli Araç İstasyonlarında Hayatı Kolaylaştırma
Elektrikli Araç İstasyonları bütün bunların dışında çeşitli yeniliklere de ev sahibi yapacak. Almanya’da oldukça yoğun olarak kullanılan A8 otoyolunda yeni yapılacak 144 şarj ünitelik istasyonda yalnızca şarj üniteleri yer almayacak. Dinlenme tesisi, alışveriş merkezi, spor alanları gibi sosyal donatılar da yer alacak. Böylece şarj istasyonları sıkıcı bir yer olmaktan kurtulup insanların şarj etme süresince rahat ve zevkli vakit geçirebilecekleri yerlere dönüşecek.
Leave a Reply